Tal i com ha fet públic avui el portaveu d’Iniciativa a Castelló, Marcos Campoy, en la darrera trobada intercomarcal de la formació ecosocialista, es va començar a treballar en una proposta per dur-la elaborada a les diverses agrupacions de Compromís per crear sinèrgies entre municipis per posar en valor conjuntament el seu patrimoni cultural, arquitectònic i històric per mitjà de projectes compartits més enllà de l’àmbit estrictament local
Segons ha explicat Campoy, “ la nostra comunitat autònoma té declarats com a Bé d’Interés Cultural (BIC) més de 2000 immobles. Bona part d’ells, estan en mans privades, o depenen d’administracions amb recursos molt limitats ( ajuntament de pobles menuts i sense capacitat per posar-los en valor)”
Al tractar-se de construccions històriques, és habitual que necessiten d’inversions i actuacions concretes per restaurar-los, condicionar-los i poder donar-los un ús concret; on si tenim en compte que la nostra comunitat autònoma té al turisme com un dels principals sectors econòmics i objectius de futur, el patrimoni arquitectònic, històric i artístic hauria de ser un dels principals ingredients d’eixe producte turístic a ofertar.
El portaveu ecosocialista ha recordat que molt d’aquests BICs són elements molt singulars, aïllats, que no formen part de grans conjunts arquitectònics, i promocionar-los com reclam turístic per ell mateix pot quedar diluït, i igualment, complir per part dels propietaris allò que diu l’article 32 de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, de facilitar la visita pública d’aquests, almenys, durant quatre dies al mes, en dies i horari predeterminats, que es faran públics amb la difusió adequada tant en mitjans de comunicació com en centres d’informació turística i cultural, pot resultar també un esforç que no es voria compensant ni amb visites reals i suposaria una càrrega més afegida als propietaris.
Per això, un proposta a desenvolupar en la qual s’està treballant és elaborar itineraris culturals amb els BICS, que no es limiten a un sol municipi, sinó a extensions més grans, coordinar els horaris d’obertura, la promoció i publicitació d’aquests, planificar activitats ( visites guiades itinerants…), podent-se acollir als ajuts de les administracions superiors
Què diu la llei:
Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.
Diu en el seu article 32 Règim de visites dels BIC
1. Per a fer possible l’adequat coneixement i difusió pública dels béns del patrimoni cultural valencià, els propietaris i posseïdors per qualsevol títol de béns immobles declarats d’interès cultural hauran de facilitar la visita pública d’aquests, almenys, durant quatre dies al mes, en dies i horari predeterminats, que es faran públics amb la difusió adequada tant en mitjans de comunicació com en centres d’informació turística i cultural. El règim de visites que s’establisca haurà de garantir degudament el respecte al dret a la intimitat personal i familiar.
Sense perjudici de la contribució pública al règim de visites prevista en l’article 92 d’aquesta Llei, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència prestarà als titulars dels béns, en la forma que reglamentàriament es determine, l’assistència necessària per al compliment d’aquesta obligació en les adequades condicions.
2. En el cas de béns mobles que no estiguen habitualment exposats al públic, els titulars dels mateixos estaran obligats a cedir-los temporalment a exposicions organitzades per entitats o institucions públiques, prèvia autorització de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, d’acord amb el desenvolupament reglamentari.
Article 92 Contribució pública al règim de visites
1. Els propietaris o titulars de drets reals d’ús i gaudi sobre béns immobles declarats d’interès cultural que complisquen l’obligació de facilitar la visita al públic establida en l’article 32, es beneficiaran de les ajudes econòmiques que, com a contribució pública al sosteniment d’aquesta càrrega, concedirà la Generalitat Valenciana, amb els requisits i modalitats que reglamentàriament s’establisquen.