El coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, Carles Mulet, ha afirmat avui que el segon incendi consecutiu en la planta de Reciplasa en 11 dies, justament en la zona on s’amuntega els residus que no es poden reciclar, afectant, en les dos ocasions, segons les informacions publicades, a uns 5.000 metres cúbics de residus, però sense danyar les infraestructures, són d’eixes coincidències sorprenents que cal investigar a fons “ per casualitat o causes fortuïtes Reciplasa s’ha convertit en una rústica i improvisada incineradora d’uns residus justament quan no sap què fer en ells, o la divina providència té plans per reduir uns residus que no es sap què fer amb ells”

Mulet ha recordat que ja es va advertir de la falta de justificació de la viabilitat de les noves instal·lacions projectades en la planta, quan en setembre de 2012, Alberto Fabra col·locava la primera pedra de la futura planta de transformació en combustible derivat de residus. CDR els residus no reciclables; ningú anava a demanar ni assumir eixe CDR; ara, el temps ha donat la raó, i la planta valorada en 9 milions d’euros, no ha començat a construir-se, els residus de la planta actual d’Onda estan amuntegant-se, i no es sap què fer amb ells, i de sobte, la sort fa que s’incendie part dels residus que esperen la nova planta.

L’excusa d’un suposat acord entre Reciplasa i la cimentera CEMEX era desmuntada per la pròpia Consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient a preguntes parlamentàries de Compromís; ningú demandava aquest CDR, aleshores, per què s’enfrascava aquesta empresa participada pels principals ajuntaments de la Plana en un projecte com aquesta, sense analitzar la viabilitat?, ¿per què no s’apostava per altres sistemes de gestió dels no-reciclables?. ¿Per què eixien unes xifres tant escandalosament altes?

 

Aquestes instal·lacions, pressupostades en 9 milions d’euros ( a pagar en gran mesura pels municipis afectats, és a dir, pels contribuents), anava a generar segons els primers anuncis 75.000 tones de CDR, en època de boom urbanístic, per exemple, la cimentera de Bunyol tenia una demanda de  150.000 tones a l’any de CDR , mentre que ara, com a molt, 50.000 tones

 

Des de Compromís ja es va advertir que quan suposadament es posaren a produir CDR per a les cimenteres, no hi hauria cap garantia de que aquest CDR vaja a ser adquirit i consumit . Què passaria si fem CDR i després ningú el compra?, s’haurà encarit el procés de tractament del residu-rebuig, i a canvi no hi haurà qui el compre. Tocarà soterrar-lo també en un abocador?

 

Per a Compromís, no s’han explicat quina part del cost que ocasiona fer el CDR es podrà recuperar amb la suposada venda a les cimenteres, i com pensa l’empresa concessionària de Reciplasa recuperar la inversió de més de 9 milions d’euros “resulta com a mínim curiós que se li concedisca directament a la mateixa UTE, sense experiència en el sector del CRD, a explotar una nova planta. No  ha hagut concurs públic mentre actualment hi ha 8 empreses privades que es dediquen a fer eixe producte. Haguera eixit més barat dur els residus a eixes empreses abans de comprar tota la maquinaria i fer una forta inversió pública?, s’han fet números?, s’ha deixat a cap altra UTE entrar en el nou negoci?, respostes que el Consell no explica. 9 milions d’euros de diners públics en la nova nau i la compra de maquinària, els preus, segons gent del sector, és com a mínim qüestionable, ja que sembla que es podria aconseguir tot per preus més baixos.

 

Ara, entre la primera pedra de les noves instal·lacions, i la segona, han passat més d’any i mig, i en Onda ja no es sap què fer amb els residus, mentre, misteriosament, cada 11 dies es cremen sense explicar l’origen d’aquest incendi selectiu, el proper incendi en setmana santa?