foto: visita de Compromís a la planta de Cervera
Compromís censura la improvisació i caos en la gestió dels residus
La diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà , va preguntar per escrit en desembre passat al Consell , si preveuen les instal·lacions del Pla Zonal de Residus 1 de Castelló, rebre encara que siga temporal residus d’altres plantes o zones o no adscrites, en cas afirmatiu, des de quina data, i que s’informara com repercutiria això en els actuals usuaris que mantenen el funcionament dels serveis.
Ara, mesos després, la Consellera d’infraestructures Territori i Medi Ambient confirma la pregunta, i exposa com en la junta de Govern del Consorci C1, va acordar per unanimitat autoritzar al Consorci de Residus C2( zones II , IV i V, és a dir, bona part de la província, i en especial les principals ciutats i àrees metropolitanes), tractar el seus rebutjos de residus urbans en el complex de valorització i eliminació de residus de Cervera, fins la finalització de les seues noves instal·lacions. Es permetrà rebre 35.000 tones anuals i es preveu que dure 18 mesos. I en cap cas, segons la Consellera, es preveu superar les 100.000 tones anuals previstes en l’AAI.
Per tant, els coneguts problemes per la saturació de la planta d’Onda i d’unes noves instal·lacions endarrerides i uns terminis que no es compleixen, provoquen ara aquesta “emigració de residus”. Segons el coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, Carles Mulet “ transportar els rebutjos del residus des d’Onda a la planta de Cervera, són quasi 100 quilòmetres d’anada ( i altres de tornada), camions per les carreteres que òbviament algú haurà de pagar, i com sempre, seran els ciutadans, ciutadans que des de fa anys estan pagant unes taxes per tindre uns serveis de recollida de residus dignes i apropiats”.
Mulet ha recordat que precisament el compadreo entre PP i PSOE va permetre un endarreriment i encariment bestial de les instal·lacions del Pla Zonal I , i aleshores els residus del nord van acabar en part en Onda, i ara es gira la truita i de nou, es provoca l’emigració dels residus ara de sud a nord, i d’això, hi ha sempre qui fa negoci, ja que les tones no es mouen a soles, i cap empresa va a perdre un sol euros. Estar durant 18 mesos amb el tràfec de camions, no ix de bades”
El portaveu ecosocialista ha recordat que tot el que té a vore amb la gestió dels residus té una ombra allargada de sospita “ els grans casos de corrupció, començant per Nàpols o arribant a Brugal, tenen com rerefons els fems, i el cost d’incrementar el tractament en Cervera, òbviament, tampoc no pot eixir de bades; si ara tractarà 35.000 tones més a l’any”