“S’ha de conformar una oferta electoral potent que permeta una acció política forta tant al Congrés dels Diputats com al Senat, des d’un grup parlamentari propi, que siga capaç de contribuir des d’un paper protagonista, al canvi polític profund que requereix la política estatal”.
La Mesa Nacional d’Iniciativa del Poble Valencià, en la reunió mantinguda este matí a València, ha aprovat una resolució amb una proposta de línies estratègiques bàsiques per a la política d’aliances de Compromís de cara a les pròximes eleccions generals.
Iniciativa valora estes pròximes eleccions com d’una gran importància política perquè “des de Compromís per primera vegada podem d’encapçalar els resultats electorals al territori valencià i contribuir a un canvi polític al govern central semblant al que vam protagonitzar al País Valencià el passat 24 de maig i també perquè podem constribuir a la ruptura del bipartidisme des de posicions consolidades”.
En clau europea les eleccions generals són claus per a combatre el patiment generat per les polítiques d’austeritat letal de la troika, així com l’onada neoconservadora i ultraliberal que impregna les polítiques de la Unió Europea, que necessita contrapunts potents i solidaris entre països que es resisteixen al pensament únic dels poders econòmics europeus.
En quant a la importància de l’estratègia electoral i de la política d’aliances de Compromís, per a Iniciativa cal repassar la història de Compromís: on més generós i obert s’ha sigut en les candidatures electorals, majors resultats s’han obtingut. Les polítiques d’aliances electorals practicades fins ara han donat resultats positius i han permés la presència de Compromís en totes les institucions polítiques possibles. Lluny de difuminar la marca, l’han consolidat i l’han impulsat.
Així per a Iniciativa es tracta de promoure una candidatura ciutadana al País Valencià amb una aposta inequivoca pel canvi davant les eleccions generals de desembre, amb una base d’acord entre Compromís i PodemPV, amb comissions electorals obertes a cada nivell, candidatura pròpia de les tres circunscripcions valencianes, amb possible incorporació de persones representants de moviments ciutada-polítics.
La conseqüència d’aquesta oferta electoral que Iniciativa proposa hauria de derivar en un resultat electoral molt potent, que consolide la fi del bipartidisme en el territori valencià i que permeta una acció política forta tant al Congrés dels Diputats com al Senat, des d’un grup parlamentari propi, que siga capaç de contribuir des d’un paper protagonista, al canvi polític profund que requereix la política estatal.
Per a Iniciativa en les converses per a esta candidatura amb altres forces polítiques, organitzacions socials i persones reconegudes per la seua aposta per un canvi profund, Compromís ha de portar una proposta programàtica que aposte pel rescat ciutadà amb polítiques públiques orientades a les necessitats de les persones i els seus drets socials i laborals. Una administració honesta en què es lluite contra la corrupció, els privilegis, l’amiguisme i el balfiament.
La proposta programàtica també inclou la reforma constitucional per incorporar drets d’igualtat, socials i ambientals. Millora democràtica en sistema electoral, encaix de la plurinacionalitat, paper de diputacions i altres elements del model territorial i modificació de l’article 135.
Així també és clau aconseguir un nou sistema de finançament i recaudació, impulsar una economia sostenible, la lluita contra el canvi climàtic, un programa integral de prevenció contra la violència de gènere i de promoció de la igualtat a tots els àmbits i una política de pau orientada a la ressolució pacifica dels conflictes i a una relació igualitària entre els pobles del mon i de solidaritat amb els més dèbils.