Iniciativa-Compromís ha conclòs hui el procés intern per decidir la forma de reconfiguració de l’espai polític i electoral. A la tardor del 2023 el partit ecosocialista inicià un primer pas d’escolta general i trobada de la direcció amb altres organitzacions i moviments socials, del qual es passà a la celebració d’Assemblees Supracomarcals monogràfiques i d’una Assemblea municipalista amb els regidors i regidores del partit.

Un procés que ha culminat en l’Assemblea General que ha tingut lloc este matí a Paterna on s’ha aprovat la proposta de dotar d’una organicitat i una estabilitat major a la coalició Compromís. “Des d’Iniciativa pensem que per a això el pas natural és anar cap a una federació que respecte la pluralitat dels partits, però que facilite també la participació, com un partit-moviment, a aquella gent que no està en cadascun dels partits. I a més a més pensem que és el moment d’obrir-nos i de desbordar Compromís per donar una solució a tota l’esquerra transformadora del nostre país”, ha explicat el coportaveu Alberto Ibáñez.

L’Assemblea, ha comptat amb intervencions dels representants d’organitzacions germanes com la portaveu d’Intersindical Beatriu Cardona, la secretària general del CCOO-PV, Ana Garcia, la coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez, i dels partits que conformen Compromís, Amparo Piquer, secretària general de Més i la coportaveu de VerdsEquo, Paula Espinosa. També han participat representants de Lambda i ACPV. Així mateix al conclave ha hagut un reconeixement general a la coportaveu Aitana Mas, per la seua tasca i per ser referent també en la seua recuperació. Mas, que no ha pogut assistir, ha enviat un missatge d’agraïment en vídeo que ha sigut projectat en l’Assemblea.

Ibáñez, s’ha dirigit a l’Assemblea per encoratjar a “atrevir-nos a democratitzar millor, ampliar la separació de poders. Hem de reivindicar la política. L’antipolítica, el pensar que tots són iguals és la primera bretxa per on entra el feixisme. Per això crec que és important que plantem cara, que democratitzem i que reconeguem els errors. Disculpa, Mònica Oltra, per no haver-te sostingut col·lectivament. Disculpa per no haver-nos plantat millor. Però també gràcies, perquè sabrem que podrem tornar”.

Quan Mónica Oltra més tard s’ha incorporat a l’Assemblea els assistents l’han aplaudit i ovacionat com a mostra d’estima i reconeixement.

En la seua intervenció de conclusió el coportaveu d’Iniciativa Alberto Ibáñez ha assenyalat que amb la culminació de l’Assemblea “el pas ara és arribar a un bon acord al sí de la coalició, que siga un acord satisfactori no només per als partits, no només per a la militància de Compromís, sinó que done resposta real a la situació d’emergència que estem vivint al País Valencià amb un govern ultra de Carlos Mazón. Hem de ser l’eina política que interpel·le a eixe electorat que en els comicis de 2023 es va a quedar a casa o va a votar a forces que ara són extraparlamentàries.

Ibáñez ha apel·lat a “la voluntat política i la generositat per configurar Compromís com una federació de partits on es pose en valor la diversitat i que impedisca que en una de les parts puga ser el tot. Però l’important per a refundar-nos, per a recuperar el pols al carrer i a les institucions, no és només la qüestió organitzativa, sinó interpel·lar una majoria social parlant d’allò que li importa a la gent”.

En eixe sentit des d’Iniciativa-Compromís s’ha acordat treballar en tres eixos clau. La proposta igualitarista i de democratització de l’economia enfront de la vella fal·làcia de la meritocràcia i igualtat d’oportunitats que justifica desigualtats i bretxes socials. Particularment, la defensa del dret a l’habitatge. La transició ecològica justa i urgent com una oportunitat per al bonviure del conjunt de la ciutadania enfront del negacionisme i retardisme capitalista que busca allargar anys de destrucció del Planeta i malestar de la població. Però, que assumeix la importància de la solidaritat Nord-Sud global. I La cultura de la pau, justícia feminista i foment dels bons tractes com a resposta a l’auge totalitari, de les violències, el punitivisme, l’odi i la competitivitat individualista.

Així mateix en l’Assemblea s’han aprovat resolucions polítiques sobre la urgència d’aturar el genocidi d’Israel al poble Palestí i la necessitat d’impulsar mesures contra el lawfare.