La candidata a la Presidència de la Generalitat per Compromís, Mònica Oltra, ha revelat hui davant els mitjans de comunicació als corredors de Les Corts un informe de la Intervenció General de la Generalitat en què es constata que aquest organisme ha detectat nombroses irregularitats en realitzar el control financer sobre els concerts educatius.

La Intervenció General de la Generalitat alerta en el seu informe de la vulneració del principi de gratuïtat de l’ensenyament per part d’alguns centres concertats de la Comunitat Valenciana.

Entre les irregularitats que detecta la Intervenció destaca que hi ha fons abonats per l’administració sense prestar els serveis corresponents, no es justifiquen les despeses, s’incompleixen les ràtios d’alumnat, s’excedeix el nombre d’hores carregades a Educació, no es reté l’IRPF als professors religiosos, es cobra més del màxim pels menús de menjador, no avisen de la voluntarietat de les activitats extraescolars i s’obtenen ingressos fet pagar als pares per conceptes com ara agendes, material didàctic o caixes d’eines.

Oltra ha destacat que aquest informe corrobora els punts de la denúncia que Compromís va presentar al juliol de l’any passat, i que ha portat a la Fiscalia a presentar una querella que ja està investigant el tribunal.

Oltra, preguntada pels diners totals que es podrien haver malversat o desviat en aquesta gestió, ha indicat que en el tema dels alliberats de la patronal que cobraven per fer classes tot i que no ho feien, es podria estar parlant de més de 300.000 euros, però ha advertit que hi ha altres conceptes de pagaments “que poden arribar a superar els quatre o cinc milions d’euros”. Seran els jutjats els que, segons ha dit, quantifiquin totes les dades.

Davant d’aquesta situació, Oltra ha lamentat que Català seguisca en silenci en aquest escàndol que és, al seu parer, absolutament insostenible. “Català hauria de donar explicacions sobre això, de per què s’ha produït aquesta situació. Ella coneixia l’informe de 2013 ¿per què no ha evitat aquestes malversacions, aquests pagaments irregulars i la querella que investigarà el tribunal per possible malversació de fons?”.

La diputada de Compromís ha volgut deixar clar que no es tracta d’un atac a la concertada, “sinó que nosaltres defensem a les famílies, que no han de pagar res per l’ensenyament públic, que les subvencions es facen amb transparència i beneficien els xiquets, i no acaben qui sap on”.