Iniciativa del Poble Valencià-Compromís ha mantingut una reunió del seu Consell Executiu a través de videoconferència per analitzar la situació política de les darreres setmanes.

Iniciativa s’ha sumat al dol oficial decretat a tot l’Estat Espanyol per la mort de milers de ciutadans i ciutadanes per la COVID19 i ha expressat el suport a tots els familiars dels afectats.

El Consell Executiu ha tractat el nou Ingrés Mínim Vital (IMV) impulsat pel govern central. Des d’Iniciativa s’ha volgut plantejar, com ve reclamant la vicepresidenta, Mónica Oltra, que l’estat transferisca els fons d’esta prestació a l’administració autonòmica per a gestionar-la a través dels seus serveis socials. Este mecanisme seria el mateix que el del sistema d’atenció a la dependència (encara que en la dependència l’administració central no està aportant els fons que marca la llei). Com a alternativa Iniciativa també planteja la possibilitat d’establir un conveni de bilateralitat entre el govern central i el Consell per a l’aplicació de l’Ingrés Mínim Vital. El que no es pot permetre és que hi haja autonomies de primera i de segona, el que el govern central ha acordat respecte a l’IMV amb Euskadi i Navarra, ha de ser aplicable a aquelles autonomies que ho sol·liciten. Compromís està presentant al Congrés i el Senat iniciatives parlamentàries en este sentit.

D’altra banda l’executiva del partit ecosocialista també ha volgut destacar la importància del Projecte de Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica presentat recentment per la consellera Mireia Mollà, que entre altres qüestions estableix l’objectiu de tindre un 40% menys d’emissions en l’any 2030. S’acompleix, amb esta normativa, amb l’eix primer del pacte del Botànic 2.

Segons Iniciativa es tracta del marc legislatiu, pioner a l’estat espanyol, que servirà per atendre l’emergència climàtica en què vivim d’una forma ambiciosa i sense deixar a ningú enrere. Els valencians i valencianes avancem amb esta normativa en la transició energètica, ja que s’afavoreix definitivament el desenvolupament de les energies renovables. Es realitza així una forta aposta per l’autoconsum, regulant per llei la creació de Comunitats Energètiques Locals, així com un pla director que zonifica la possibilitat d’implantar projectes més grans amb criteris ambientals

Finalment l’executiva d’Iniciativa ha volgut posar en valor la fonamental llei del joc i lluita contra la ludopatia, lamés avançada de l’estat, que s’aprova hui al parlament valencià. És tracta d’una regulació imprescindible que tracta de protegir els més vulnerables, perquè el negoci no pot estar mai per damunt de la salut de les persones. Hui, amb esta llei, fem un pas endavant molt important per lluitar contra la plaga de la ludopatia, que afecta especialment les persones dels barris més populars i de classe treballadora.