Iniciativa del Poble Valencià-Compromís va celebrar ahir a última hora de la vesprada reunió telemàtica del seu Consell Executiu, en la qual, entre altres qüestions es va tractar la negativa del govern central a plantejar una reforma del sistema de finançament autonòmic.

L’executiva del partit ecosocialista s’ha iniciat fent un balanç de les dades sanitàries relatives a la pandèmia de la Covid19 “que malgrat que ha mostrant una evolució positiva en els darrers mesos, situant al territori valencià entre els de més baixa incidència d’Europa, no ens podem confiar. El coronavirus encara està entre nosaltres, cal continuar amb bon ritme el procés de vacunació i no abaixar la guàrdia, mantenint la cautela i seguint les normes de prevenció”.

L’eix central de la reunió ha sigut el debat sobre les mesures que s’han d’aplicar per a superar la crisi econòmica derivada de la pandèmia, cóm reactivar la nostra economia per a facilitar la creació de llocs de treball, posant de relleu la difícil situació que pateixen les persones joves amb la taxa d’atur més alta, un col·lectiu cap al que s’haurien de centrar els esforços.

Per a Iniciativa-Compromís “la reactivació econòmica necessita de fons europeus com els que ja s’han aprovat, però sobre tot cal, en el cas de la Comunitat Valenciana, d’un tracte just per part de l’Estat. No ens cansem de repetir-ho, som l’autonomia pitjor finançada, l’única que amb una renda per càpita inferior a la mitjana paga a autonomies més riques. Una situació insostenible fruit d’un sistema de finançament injust que va caducar en 2014 i que ni els governs de dretes ni l’actual govern progressista han volgut afrontar”.

Exigim al Govern de Pedro Sánchez que complisca amb l’acord del Congrés que emplaça a l’executiu central a posar damunt la taula, abans de que acabe l’any, una proposta de finançament autonòmic que substituïsca l’actual. Una proposta que no té per què ser definitiva, però que mostraria la voluntat del govern central d’avançar en este camí, complint la resolució del Congrés i l’acord d’investidura entre el PSOE i Compromís.

“La negativa de l’executiu de Pedro Sánchez a avançar en la reforma del sistema de finançament el fa ara mateix responsable de l’incompliment de l’article 156 de la Constitució que garanteix que les comunitats tinguen autonomia financera per al desenvolupament de les seues competències. Com és pot perllongar tant en el temps un repartiment de fons que empobreix sistemàticament territoris com el valencià? Estem davant d’un simpa en tota regla del govern central al poble valencià que és inconcebible en una democràcia avançada i ha de cessar ja perquè afecta als serveis bàsics que rep la ciutadania al territori valencià”.

Segons el Consell Executiu d’Iniciativa-Compromís la gestió sanitària de la pandèmia, els plans per a la reactivació econòmica, la creació de llocs de treball, l’enfortiment dels serveis públics amb polítiques per no deixar ningú arrere o la gestió de la transició ecològica necessiten de l’aportació per part de l’administració central d’uns fons que ens pertoquen a tots els valencians i valencianes i que ara mateix ens estan sostraient.

Iniciativa també ha tractat l’impacte dels assassinats masclistes d’estes últimes setmanes que posa de relleu la necessitat de continuar treballant des dels governs junt a la societat per acabar amb el terrorisme masclista que tan durament ens està colpejant. Així mateix el partit ecosocialista ha volgut mostrar com el seu suport a l’impuls de la Llei Trans estatal i en concret a la crucial instauració de l’autodeterminació de gènere.