La Mesa Nacional d’Iniciativa-Compromís, que ha tingut lloc al saló d’actes de CCOO a València, ha aprovat hui “obrir un espai de reflexió, debat i creixement que permeta refundar l’espai polític de l’ecosocialisme valencianista”.
Com ha explicat el co-portaveu de la formació, Alberto Ibáñez, “la democràcia deliberativa requereix d’un treball horitzontal i serè que permeta que el conjunt de l’organització participe de forma activa i segura. L’objectiu és marcar així el full de ruta de l’ecosocialisme valencià de la propera dècada per seguir interpel·lant al 99% de la ciutadania”.
“Per això iniciem ara un procés de reconfiguració de l’espai polític i electoral que representem en vàries fases, un primer pas d’escolta general i trobada de la direcció amb altres organitzacions i moviments socials, per a passar a la convocatòria d’Assemblees Supracomarcals monogràfiques i la celebració d’una Assemblea municipalista amb els regidors i regidores del partit; un procés que culminarà al mes de febrer de 2024 quan tindrà lloc l’Assemblea General d’Iniciativa-Compromís”, ha explicat Ibáñez.
Així mateix en la Mesa de hui Iniciativa-Compromís ha realitzat un anàlisi de la situació política en què s’ha denunciat que el govern ultra del Partit Popular i Vox a la Generalitat ha començat la seua gestió apostant per les retallades, la privatització de serveis públics o conflictes identitaris, i de negació científica com la unitat de la llengua o la existència del canvi climàtic i la violència masclista, hem vist com s’ha revertit ja els avanços en benestar animal recuperant la tortura dels bous als carrers de València i altres localitats amb el suport del govern ultra de la Generalitat.
Iniciativa-Compromís ha titllat com a molt greu i irresponsable que el primer pas haja sigut la supressió de l’impost de successions per als més rics amb un cost per als serveis públics de 353 milions d’euros. Un impost que el 88% de les persones que hereten ja no pagaven i que grava particularment a les rendes altes.
En quant al panorama estatal s’ha valorat que el resultat de les eleccions generals ha deixat un escenari d’equilibris fràgil que obliga a recuperar la iniciativa política amb valentia i defugir les trinxeres, dogmes i la bunkerització de les posicions. “Un context que ens obliga a ser més responsables i generosos que mai, doncs, unes segones eleccions seria donar una oportunitat al feixisme i reforçar els governs ultres de la Generalitat i de molts Ajuntaments”.
S’obri una nova etapa política que ha de recuperar el diàleg, el debat i la capacitat d’arribar a acords entre opcions diferents. Una etapa que ha de servir per a desjudicialitzar la política, despolititzar la justícia així com també descarbonitzar l’economia, combatre la violència masclista i avançar en drets socials.
El proper trimestre serà vital en el full de ruta de les properes dècades. Ara mateix immersos en una investidura fallida per part de Feijóo amb l’única aliança que l’extrema-dreta. Mentrestant, s’avança en la construcció d’una majoria parlamentària sustentada en l’agenda social i plurinacional.
En aquest sentit, és important remarcar que, aquest acord, ha d’incloure l’agenda valenciana. Una agenda valenciana ampla que permet afrontar els principals reptes del nostre país. Per això, és vital dotar-nos de les eines i recursos justos com un nou finançament autonòmic (i fons d’anivellament), la condonació del deute històric, recuperació del dret civil i avançar en l’autogovern amb la transferències de competències com rodalies, millorar espais de cogovernça i avançar en l’ús normalitzat del valencià en les institucions comunes.
Per això, Iniciativa-Compromís prioritzarà la seua tasca d’oposició a les Corts defensant a la majoria social, les generacions futures, les dones i col·lectius amb drets vulnerats així com el territori, i al Congrés, i futur govern de coalició, prioritzarà avançar en l’agenda social, verda, feminista i plurinacional.