Iniciativa-Compromís ha celebrat este matí a la sala d’actes de CCOOPV a València reunió de la seua Mesa Nacional per analitzar els resultats electorals del 28 de maig i debatre sobre la convocatòria de les eleccions generals del 23 de juliol.

Els portaveus de la formació ecosocialista, Aitana Mas i Alberto Ibáñez, han presentat l’informe sobre els resultats electorals. “En termes generals, el resultat dels comicis municipals i valencians de 28 de maig de 2023 no ha sigut satisfactori per a Compromís. Després de passar del govern a l’oposició hem de fer autocrítica i un replantejament important”. Amb tot els portaveus consideren que “no vivim en un país més de dretes, el que ha succeït és la desmobilització del nostre espai polític, des de l’esquerra no hem sigut capaços d’il·lusionar al nostre electorat”.

En l’informe s’exposa que el context que ens ha portat fins ací ha impossibilitat una part medul·lar de la democràcia com és la rendició de comptes. Objectivament, tant al govern valencià com als ajuntaments, Compromís ha desenvolupat una tasca que ha millorat la vida de la gent, ha fet costat als sectors productius i ha protegit el nostre territori. Però, el soroll de l’opinió publicada agitat irresponsablement amb falses alarmes socials de fenòmens inexistents com l’okupació de l’habitatge o de la banda terrorista ETA per part dels mitjans de comunicació de masses i la incapacitat de les esquerres transformadores de trobar un equilibri entre la governabilitat i la denúncia de la deriva autoritària punitivista ha fet que s’impose un marc narratiu que ha invisibilitzat justament un dels valors més importants de Compromís com és la proximitat i les polítiques que milloren la vida quotidiana de la gent.

Per a una gran part de la ciutadania les eleccions eren un plebiscit sobre el govern espanyol, i particularment sobre Pedro Sánchez. De fet, no som aliens i ens ha arrastrat la davallada generalitzada de les esquerres al conjunt de l’estat amb pèrdua de majories progressistes a Balears, Extremadura o Aragó; així com una pèrdua de suports a Barcelona en Comú, Más Madrid o Adelante Andalucia en les respectives ciutats. També, cal assenyalar com a un factor desmobilitzador la torpesa de la relació entre els diferents actors de les esquerres.