Iniciativa del Poble Valencià-Compromís ha celebrat este matí a Cabanes (Plana Alta) reunió de la Mesa Nacional per realitzar una anàlisi de la situació política i debatre sobre les estratègies per culminar amb èxit esta segona legislatura del Botànic i afrontar els processos electorals del mes de maig.

El coportaveu Alberto Ibáñez ha exposat l’informe de situació política i moderat el debat en els diferents punts de l’ordre del dia. Des d’Iniciativa s’ha alertat que, si durant la pandèmia semblava que s’obria camí una nova hegemonia política a favor de la intervenció pública per a afavorir la justícia social, sembla que tornem als plantejaments que tant de mal van generar durant la gran recessió de 2008. La decisió política de pujar els tipus d’interès està empobrint a les famílies que disposen d’una hipoteca així com dificultant a les PIMES i empreses de l’economia real. El mateix Banc Central Europeu ha confirmat que desprès de mesos de pujades dels tipus d’interès no s’ha aconseguit contindre la inflació però que no canviaria almenys per ara aquesta direcció política. Urgeix un canvi de política econòmica que entronquen més en la democratització de l’economia, la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic.

Informes com el recent d’Intermon Oxfam denuncien que els últims dos anys la desigualtat ha empitjorat més que els darrers 24 anys. La banca està en beneficis històrics que superen els de 2007 i les grans elèctriques el mateix, mentre que la majoria de les famílies s’han empobrit. Per això, el govern d’Espanya i el govern del Botànic han aprovat reformes fiscals que van encaminades a què qui més acumulen paguen menys i alleugerir la càrrega a les famílies. No obstant això, ací hi ha una diferència substancial amb els posicionaments del PSOE que, després d’haver-se resistit, vol que els nous impostos als rics siguen temporals o, fins i tot, com el PSPV que ha impulsat en Les Corts amb la dreta ampliar les deduccions a les famílies més riques. Sens dubte, combatre la desigualtat amb una fiscalitat justa i mecanismes de democratització de l’economia ha de continuar sent la prioritat per a Iniciativa-Compromís. 

També cal destacar de forma molt positiva gràcies als diferents governs d’esquerres, que 2023 s’inicia amb una pujada considerable tant de les pensions com del salari mínim interprofessional. En aquest cas, sense èxit al diàleg social doncs la patronal ha entrat en campanya per a les autonòmiques i municipals de maig. Cal aprofitar la seua negativa a apujar salaris mentre el president de la patronal s’apuja el salari fins als 400.000 euros per a obrir un debat públic sobre la fixació de salaris màxims com recull la última ponència política de Iniciativa. 

Dit això, ara mateix, les diferents pujades de salaris, pensions o altres transferències socials estan sent engolides per la situació de l’habitatge. La prioritat de les forces emancipadores és garantir el dret a l’habitatge digne. De novembre fins ara hem vist com diferents governs, Canada o Portugal, han fet passes importants a favor de la regulació dels preus del lloguer així com per a frenar l’especulació en la compra d’habitatge per part de fons voltor i grans propietaris. No obstant això, el PSOE segueix negant-se a que s’aprove una nova llei d’habitatge. 

Resulta fonamental que incorporem la lluita per l’habitatge com a gran part de la solució per a la resta de les nostres causes; l’habitatge és clau per a l’emancipació jove, l’alternativa residencial per a les dones supervivents de violència masclista, l’acolliment de persones migrant i refugiades, contra les desigualtats, afavoreix el benestar mental i afectiu, i un llarg etc. 

Iniciativa-Compromís ha mostrat també la necessitat de seguir defensant amb fermesa el territori front polítiques devastadores com la que suposa el projecte MAGDA, que amb el beneplàcit del Ministeri pretén instal·lar una macroplanta fotovoltaica que posa en perill el medi ambient i l’economia de l’interior de Castelló. La formació ecosocialista ha animat a la seua militància a participar demà a les 11h en la concentració a les Coves de Vinromà per dir ben alt, NO al projecte MAGDA.