La Mesa Nacional d’Iniciativa-Compromís, celebrada hui al saló d’actes de CCOO a València, ha aprovat la convocatòria de l’Assemblea General de la formació per al pròxim 24 de febrer, en què es culminarà el procés de reflexió i debat per a la refundació de l’espai polític de l’ecosocialisme valencianista.

L’Assemblea General d’Iniciativa-Compromís es realitzarà després d’haver enllestit un treball d’escolta interna i externa en què la direcció del partit ha mantingut encontres amb altres organitzacions i moviments socials, s’ha debatut sobre la reconfiguració en Assemblees Supracomarcals monogràfiques i en una Assemblea municipalista amb els regidors i regidores del partit.

El punt clau del debat de reconfiguració és el paper de la coalició Compromís com a aposta estratègica d’Iniciativa i quina ha de ser l’evolució de l’estructura organitzativa de Compromís. En eixe sentit la Mesa d’Iniciativa ha aprovat per unanimitat proposar a l’Assemblea la fórmula de la federació de partits com a millor manera de donar estabilitat jurídica a l’actual coalició amb Més i VerdsEquo.

“El Compromís que volem continuar construint com a federació ha de saber respectar la diversitat que ens ha fet arribar a ser un referent polític de la societat valenciana, garantint la representativitat i visibilitat en cada espai de les diferents sensibilitats que formem part. Hem de definir una nova estructura més estable, amb una definició suficient de cada responsabilitat i dels repartiments de competències i un equilibri entre unitat i pluralitat en el que prevalga el consens per damunt de les majories”, afirmen els portaveus d’Iniciativa, Aitana Mas i Alberto Ibáñez.

En l’Assemblea del 24 de febrer que tindrà lloc a Paterna també es debatrà sobre la coordinació política en l’àmbit estatal, en concret el futur de la relació amb Sumar, així com amb la resta de partits pròxims ideològicament amb implantació al País Valencià, com EUPV i Podem.

El conclave també abordarà els eixos principals del discurs polític d’Iniciativa-Compromís i l’estratègia comunicativa, per establir a quin espai polític es vol dirigir la formació i quines són les persones a les que es vol interpel·lar políticament.

En eixe sentit Mas i Ibáñez assenyalen que “a pesar del desgast propi dels últims anys de govern i dels canvis en els lideratges (especialment el pas de la companya Mónica Oltra forçat per l’estratègia de lawfare de la dreta), la marca electoral de Compromís continua associada a les polítiques transformadores i als valors que ens varen dur a ser la força capaç de transformar el País Valencià. Mantindre eixa posició requereix d’una actualització continua de les nostres propostes i d’una reordenació de les prioritats polítiques. Compromís ha de tornar a presentar-se com una força ecosocialista i feminista, al mateix temps que valencianista. Hem de ser garantia de defensa dels serveis públics, dels avanços en drets socials i de l’esperança d’una societat més justa i igualitària capaç de reaccionar davant el repte de l’emergència climàtica”.

Finalment la Mesa de hui ha aprovat dues resolucions, una sobre l’estratègia política per a enfrontar-se a la validació de l’ampliació nord del Port de València anunciada pel ministre de Transport, Óscar Puente, i l’altra de suport al poble palestí i condemna al genocidi que està duent a terme el govern israelià.