En la compareixença ahir en la Comissió de Sanitat del Conseller del àrea, aquest es va dedicar a justificar que tot el procediment per l’adjudicació dels residus sanitaris de l’Agencia Valenciana de Salut, a l’empresa Reyval.

 

La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, demanava saber com era possible que després del llarg històrial de denúncies a l’empresa per mal funcionament i mal tractament dels residus de tot tipus, se li haguera donat aquesta concesió.

 

Oltra va recordar que l’Autorització Ambiental Integrada té encara les ombres de en la presumpta irregularitat en la resolució, i està pendent de sentencia del TSJCV., i té  també un bon nombre d’ expedients en els vessaments a la planta de tractament des de el 2008 i les olors en el tractament de evaporació de residus liquids. Reyval ha estat  sempre notícia per a mala gestió de residus especialment en el tractament de internitzats i el seu abocament a l’abocador del Regatell sense complir les condicions de solidificació. barranc on es detecten contaminants per damunt dels límits legals. com també als piezòmetres de  la planta.

 

Reyval no ha complit, i ha incurrit en  la desobediència a la paralització de la activitat d’abocament al abocador del Regatell incomplint la mesura cautelar, desprès l’obstrucció a l’ acció inspectora de la Conselleria fins a arribar a trencar les actes de inspecció i pegar-li patades els seus responsables  la paleta on replegava les mostres el inspector, tot en procediment penal i  contenciós.

 

Parlem també de  la mala gestió dels residus sanitaris i la sospitosa concessió, primer de la gestió dels residus sanitaris del Hospital General de València i desprès dels de tota la comunitat amb una baixa temerària que incompleix els requisits basics de qualitat i seguretat sanitària. Oltra ha preguntat saber com  ha influït la presència del seu director (nebot del Conseller Blasco) i Chuliá Marin relacionat en la empresa Reyval, en la firma de eixe contracte;  Sergio Blasco, nebot de l’exconseller,  el qual ha estat  denunciat per una “presumpta trama de corrupció” en l’Hospital General

 

 Des de Compromís s’ha qüestionat com la conselleria de sanitat pot confiar en la gestió de tots els residus sanitaris a esta  empresa que té 12 expedients oberts i no en té mes perquè la conselleria no vol obrir els 3 que la Plataforma li demana per altres incompliments de la AAI concedida, i ha preguntat si sap el senyor Conseller de l’expedient sancionador 019/14 obert per tindre camions de residus sanitaris infecciosos en el carrer durant al menys dos dies i dos nits en Elx, i si creu que després d’aquest historial és de fiar esta empresa, o si coneix el les queixes de l’hospitals d´Elx en relació als contenidors de residus i de la gestió dels residus.

 

Igualment,  la diputada ha preguntat si pensa fer alguna cosa el senyor Conseller  respecte de la petició de la Plataforma no a la contaminació de les comarques de Castelló  de que siga Sanitat la que controle la adequada esterilització dels residus infecciosos per el alt risc de contaminació biològica, o que el fet que  l’empresa tinga oberts en els tribunals de lo Cotenciós i Penal nombroses causes obertes, no li limita la confiança en la seva gestió de residus tan perillosos com el sanitaris infecciosos. ¿Com poden mantindre la concessió quant no tenim garanties de correcta gestió en la planta de Reyval?

 

El Conseller, s’ha limitat  a indicar que tot el procediment ha estat legal, i ha tirat tota la responsabilitat en els tècnics. L’advertència de Compromís sobre el funcionament tant qüestionable d’aquesta empresa, no ha sortit efecte.