BOE-A-2014-10780

 

Mulet,” desgraciadament tots prevèiem el vistiplau d’avui a la DIA Projecte de Sísmica en 3D a Casablanca (Tarragona)”.

Compromís recorda el precedent del Castor, el qual no ha sigut esmentat en aquesta DIA malgrat els terratrèmols.


http://www.boe.es/boe/dias/2014/10/23/pdfs/BOE-A-2014-10780.pdf

El coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, Carles Mulet, ha valorat que la publicació avui en BOE de la resolució per la qual es formula la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte d’adquisició sísmica de l’àrea de Casablanca ( enfront de les costes de Tarragona, limítrofes amb el Maestrat), desgraciadament era d’esperar “ hem vist com tots els organismes de l’Estat i la majoria dels autonòmics, malgrat els advertiments del fort impacte d’aquesta activitat, han sigut favorables al projecte, anteposant de nou els interessos d’una petroliera als generals.”

Aquest projecte promogut per Repsol es basa en l’obtenció d’un nou registre que permeta millorar la imatge sísmica del subsòl en l’àrea de la concessió Casablanca i voltants, per a identificar les reserves i hidrocarburs situats entre 2.400 i 3.000 m, sota el mar, tot açò enfront de les costes del Montsià i el Baix Maestrat, en un àrea de 732 km2

Segons consta en el projecte, per a l’adquisició sísmica s’utilitzaran fonts de so (emissor d’ona acústica) arrossegats darrere d’una embarcació especialitzada (vaixell d’adquisició) a una profunditat d’uns 8 m sota la superfície del mar. El senyal acústic travessa la capa d’aigua i el subsòl, penetrant a través de les diferents capes geològiques, reflectint-se parcialment cap a la superfície”. De nou, decibels al mar, afectant greument a la fauna marina, o el que és el mateix, a la pesca.

Mulet ha recordat que en 2012, Compromís, mitjançant a una minuciosa labor de documentació realitzada pel membre de l’executiva local de Compromís a Vinaròs, Sergi Alejos, va al·legar contra aquesta activitat, sense que des de l’administració d’estat es responguera a aquests escrits.

Segons Compromís, “propiciar de nou la cerca d’hidrocarburs, en una zona on hem patit sismes d’importància, on s’ha hagut de paralitzar la injecció de gas en el Castor per causar terratrèmols, i no es faça en aquesta DIA la més mínim esment a la sismicitat de la zona, que ara es plategen mesuraments sonors per a extraure hidrocarburs, és un acte d’irresponsabilitat, tenint en ment tot el que ha comportat el Castor.
A més, segons el coportaveu ecosocoalista “apostar pels hidrocarburs a hores d’ara és mirar cap a arrere. I tornar a posar en risc a la pesca i al turisme de la zona, és inacceptable. Més, proveint actuar a l’entorn d’espais naturals protegits de Xarxa Natura 2000: Delta de l’Ebre, Litoral Tarragona, Sèquia Major, Costes del Tarragona, Costes del Garraf, Serra d’Irta, La Marjal de Peníscola i lles Columbretes, i també coincideix en el 5% amb la proposta de ZEP “Corredor de migració de cetacis”, la qual cosa posarà en perill les espècies protegides sota Natura 2000 i ZEP . Posar-se  ara a explorar acústicament el subsòl marí de les nostres costes, per a després permetre i propiciar la cerca d’hidrocarburs, en una zona d’alta sensibilitat sísmica, és una barbaritat, i més, quan estem escaldats  encara per la indemnització multimilionària que ens tocarà assumir als ciutadans per un projecte que també era una barbaritat com la del Castor”