Iniciativa del Poble Valencià-Compromís, ha celebrat este matí a Gandia reunió de la seua Mesa Nacional en què s’ha aprovat una Declaració per contribuir a la lluita contra la marginació que pateix el territori valencià per part del govern central.
Els portaveus d’Iniciativa, Mireia Mollà, Miquel Real i Paco Garcia, han sigut els encarregats de presentar davant la militància l’informe sobre la situació política actual, així com presentar la Declaració de Gandia, que ha sigut aprovada per unanimitat pels membres del màxim òrgan de decisió entre congressos de la formació ecosocialista.
Segons s’explica en la Declaració de Gandia, el finançament autonòmic que rep el territori valencià incompleix la Constitució en no fer-nos arribar els recursos econòmics necessaris per a cobrir el cost dels serveis públics bàsics. L’actual sistema de finançament està caducat des del 2014 i, encara que és una obligació legal renovar-lo, el govern de Mariano Rajoy està ajornant sine die la seua revisió.
Els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 dissenyats pel govern del PP són insultants cap al nostre territori. El problema no és només ser l’última autonomia en inversions, sinó que la diferència entre comunitats autònomes és absolutament inexplicable. A tot això cal afegir que les inversions que l’Estat pressuposta per al territori valencià, encara que són prou menors que les que ens corresponen, no són executades en un percentatge altíssim, deixant infraestructures sense realitzar durant anys.
Des d’Iniciativa es denuncia que el govern del PP està gestionant les inversions de manera partidista, sense criteri tècnic i objectiu i sense atendre a la legalitat que contempla el nostre Estatut d’Autonomia, que exigeix que les inversions estatals es materialitzen en relació al pes poblacional.
El cas valencià és especialment greu perquè a la falta d’inversions i el finançament injust s’afegeix un deute asfixiant per l’acumulat de finançament insuficient que ve reproduint-se des de fa dècades. Per això exigim també al govern central la regularització de la part de l’endeutament de la Generalitat que té a veure amb l’infrafinançament.
Preocupació per la corrupció
Desgraciadament el balafiament i el saqueig al qual el PP va sotmetre a aquesta autonomia segueix afectant-nos hui en dia. És a dir, el govern del Botànic encara continua trobant forats negres quan obri calaixos, forats de vegades causats per la corrupció i de vegades simplement per mala gestió.
La corrupció ja és la segona preocupació dels ciutadans segons el CIS i resulta molt perillós per a una democràcia que la gent trenque la seua confiança en institucions tan importants com els ministeris de Justícia i Interior, com està ocorrent arran del que estem coneguent sobre els darrers casos de corrupció en què estan involucrats membres del govern de Mariano Rajoy i del PP madrileny. Això és impropi d’estats democràtics avançats i converteix aquesta situació en extrema gravetat.
Estem molt preocupats per la corrupció sistèmica i sistemàtica i per la connivència del govern central amb alguns investigats per corrupció. La corrupció és una malaltia que acaba matant la democràcia. Quan s’instal·la la corrupció en els nostres governs, aquesta s’acaba estenent per les institucions i la democràcia comença a morir.
Si els poders de l’Estat funcionen i combaten la corrupció tenim una línia de defensa, però si deixen de funcionar perilla la democràcia i la viabilitat del propi Estat.
Segons Iniciativa tot açò ens ha de portar a una reflexió col·lectiva: posar a partits marcats per la corrupció a governar és letal per a la democràcia. Es comença amb casos aïllats, després amb una corrupció sistemàtica, perque les pràctiques corruptes es contagien, i s’acaba amb un Estat fallit.
Els valencians i valencianes n’estem farts del maltracte financer sistemàtic i de la corrupció i diguem prou. No pot ser que els xiquets i les xiquetes que naixen ací no tinguen les mateixes possibilitats que els que naixen en un altre territori de l’estat espanyol.
Com han establert Les Corts per unanimitat, el que cal fer són esforços per cohesionar els valencians i valencianes per superar aquesta estafa. Quan es maltracta a un territori els que pateixen són les persones, no és una qüestió de territoris sinó de persones. Així cal mostrar que el poble valencià no està disposat a seguir sent maltractat i en eixe sentit utilitzarem totes les vies democràtiques per dur a terme la nostra reivindicació, conclou la Declaració de Gandia aprovada hui per Iniciativa.