Iniciativa-Compromís ha celebrat este matí a la seu de CCOO a València unes Jornades Municipalistes que han reunit als alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del partit per analitzar i debatre com millorar les polítiques impulsades des dels ajuntaments.
La jornada ha arrancat amb una formació dirigida per Carles Esteve, Esther Diez i Sergio Agueitos per treballar les estratègies municipals i la coordinació amb els representants en altres institucions.
A continuació ha tingut lloc la constitució de l’Assemblea Municipalista d’Iniciativa-Compromís en què s’ha tractat el context polític i el procés de reconfiguració de l’espai polític, a més d’aprovar una resolució amb què es dona suport a una nova Llei de Règim Local que articule una segona descentralització de l’estat, que blinde l’autonomia local i la suficiència financera.
Segons ha explicat Maria Pilar Soriano, responsable de política local del partit ecosocialista “des d’Iniciativa-Compromís defensem que el municipalisme no sols es tracta d’una qüestió administrativa de gestió d’uns serveis concrets, sinó que creiem en les polítiques concebudes des de la proximitat, que tinguen una visió centrada en les necessitats concretes de veïnes i veïns i del territori, i estiguen més subjectes a l’escrutini ciutadà, front a una governança deshumanitzada que respon a altres interessos”.
L’Assemblea ha reivindicat que en els darrers anys s’ha demostrat com els municipis podien impulsar moltes transformacions concretes que tot i paréixer menudes eren una contribució revolucionària a la millora de la qualitat de vida en allò més quotidià. Des de la creació d’oficines locals de foment de la transició ecològica, fins la construcció d’uns serveis socials de proximitat, passant pel disseny d’un urbanisme i mobilitat que permeten relacionar-nos millor, la generació d’oportunitats laborals per a col·lectius vulnerables, la promoció d’una oferta d’oci educatiu amb protagonisme de les persones joves o de serveis de cures universals per a persones majors i depenents,…
Des d’Iniciativa-Compromís s’entén que també cal abordar una redistribució de fons i de competències donant més protagonisme als municipis i comarques, reduint el pes de les Diputacions Provincials. Mentre no s’aborde la reforma de la Constitució necessària per a la desaparició d’aquestes institucions anacròniques cal aprofundir en les polítiques com les impulsades en els últims 8 anys des de la Generalitat i els nostres grups de les Diputacions on s’ha donat suport financer i tècnic per al desenvolupament de projectes propis dels ajuntaments com el Fons de Cooperació Municipal i altres eines finalistes. La comarcalització real del País Valencià que portem anys reclamant i una forta estructura d’Administració Local a la Generalitat deurien suplir les necessitats de prestació de serveis de forma mancomunada per a ajuntaments menuts o dispersos.
Front a estos reptes per al municipalisme del segle XXI, trobem en el recent acord entre Compromís-Sumar i el PSOE per a la configuració d’un nou govern de coalició progressista un raig d’esperança. Dins de l’apartat de política territorial, i després d’abordar la qüestió de l’infrafinançament valencià, l’acord preveu la reforma de la Llei de Racionalització per a garantir la suficiència financera i l’aprovació d’una Llei de Règim Local que reforce l’autonomia local. La nostra presència al Congrés serà clau per fer seguiment del compliment d’aquestos acords, conclou la resolució de l’Assemblea Municipalista.
Així mateix l’Assemblea ha aprovat per urgència una resolució de suport a Palestina amb què s’exigeix l’alto el foc, l’embargament d’armes, el trencament de relacions comercials amb Israel i jutjar Netanhayu per crims de lesa Humanitat.