• Mireia Mollà, Miquel Real i Paco Garcia són triants novament com a portaveus del partit

El V Congrés General d’Iniciativa del Poble Valencià-Compromís ha revalidat a la portaveu adjunta de Compromís a Les Corts, Mireia Mollà, al Cap de Gabinet de la Vicepresidència del Consell, Miquel Real i al diputat de Compromís a Les Corts, Paco Garcia, com a portaveus de la formació. La candidatura conjunta dels tres portaveus, en el càrrec des del 2014, ha sigut finalment l’única presentada hui davant el Congrés.

Mollà, Real i Garcia han encetat el seu nou manament presentant davant del Congrés una resolució, aprovada per unanimitat, amb la qual Iniciativa anuncia el suport a la candidatura de Mónica Oltra a la Presidència de la Generalitat per al 2019.

Segons han argumentat els portaveus “afrontem el darrer any de la legislatura del canvi que encetàrem en 2015, un període en què s’ha fet un gran esforç d’entesa i de treball en totes les institucions en què estem representats. Amb les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig de 2019 conclourà el cicle en què estem immersos.

“En l’actual legislatura hem impulsat canvis profunds i hem aportat estabilitat i empenta als ajuntaments i a la Generalitat amb el segell del Botànic, desenvolupant polítiques de rescat de persones i ampliació de drets, de transparència i ètica pública, de dinamització de l’economia productiva, de sostenibilitat ambiental i de visibilització del greu problema que suposa la manca d’un tracte just cap als valencians i valencianes per part del govern de l’Estat”.

En la preparació dels comicis de l’any que ve es posarà a prova la capacitat i la voluntat d’incorporar molta gent al projecte de consolidació del canvi que representa Compromís d’una manera oberta, plural i diversa; amb eixe objectiu de ‘valencianisme plural de la majoria’ que impulsem. Per afrontar este repte comptem amb un gran valor de lideratge que transcendeix al de la nostra formació i que s’ha convertit, per mèrits propis, en el principal referent polític per a bona part de la nostra societat.”

“És per tot açò que, amb l’objectiu de culminar la tasca del canvi i encetar-ne una nova de transformació al costat de la majoria de valencians i valencianes, millorant les seues condicions de vida i expectatives de futur anunciem el nostre ferm suport a la candidatura de Mónica Oltra a la Presidència de la Generalitat per al 2019”, han conclòs els portaveus.

El Congrés d’Iniciativa, que ha tingut lloc a la Sala Rodrigo del Palau de la Música València i ha comptat amb la participació de vora 350 militants, ha aprovat hui també una reforma dels estatuts del partit. Estos canvis amplien els drets del miltants, afegeixen feminista i inclusiu a la definició de la formació i incorporen estatutàriament la referència a Compromís en el nom del partit. Així mateix amb la reforma dels estatuts s’apostat per la professionalització tècnica de l’organització, es desenvolupa el codi ètic, s’introdueix major transparència en el rendiment de comptes i s’incrementa la descentralització amb el reconeiximent estatutari de l’estructura supracomarcal del partit.

El Cogrés també ha aprovat la Ponència Política que servirà de base per a la gestió estratègica del partit en el futur, amb esta ponència s’han establert “les grans línies, flexibles i obertes, des de les quals hem de construir políticament la nostra alternativa en convergència amb altres forces polítiques, socials i culturals. Iniciativa es reconeix hereva de la tradició ecosocialista democràtica en la mesura en què busca la formulació d’un nou sistema econòmic respectuós tant per a la societat com per al medi ambient. Reivindiquem la nostra centralitat en les esquerres valencianes, amb la vocació de contribuir a dirigir sense sectarismes un reformisme fort, donant continuïtat i renovació a les línies bàsiques del nostre discurs: crítica al model econòmic dominant i a les seues implicacions socials i mediambientals, mostrant la nostra preferència per allò públic, fermament compromesos amb totes les causes de la igualtat i la lluita contra la discriminació, així com amb la llibertat en el marc d’un aprofundiment democràtic que partisca de reformar les fórmules existents que ens semblen insuficients”.

Els militants d’Iniciativa assistents al Congrés també han aprovat l’Informe General de Gestió i han triat la renovació dels membres de la Mesa Nacional, el màxim òrgan de govern entre congressos, que en un termini de 15 dies haurà de reunir-se per a triar la nova Executiva del partit.