El 6é Congrés d’Iniciativa-Compromís que s’ha celebrat hui al Palau de Congressos de València ha finalitzat amb l’elecció d’Aitana Mas i Alberto Ibáñez com a nous portaveus del partit. La seua ha sigut l’única candidatura presentada i juntament amb l’elecció dels nous membres de la Mesa Nacional (màxim òrgan de decisió entre congressos) han conformat la renovació de càrrecs de la formació ecosocialsita establert al conclave.

Després de la intervenció d’obertura del Congrés, realitzada per la Vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha sigut el torn de l’Informe de Gestió dels portaveus que finalitzaven el seu mandat, Mireia Mollà, Miquel Real i Paco Garcia. Un informe que ha sigut aprovat per una ampla majoria dels assistents, en contar només amb un vot en contra i una abstenció.

Després ha sigut el torn en l’ordre del dia del debat i votació amb què s’han actualitzat els estatuts del partit, per continuar amb la Ponència Política, titulada ‘Esperança Ecofeminista’. Un repensament ideològic amb què Iniciativa-Compromís mira al futur a la vegada que central’acció en aportar solucions a la situació global derivada de la pandèmia, amb perspectiva ecologista i feminista, amb la intenció de proporcionar un nou paradigma que prioritze el dret a la vida digna, la justícia social i la pau.

Amb l’objectiu de reduir les diferències socials i de democratitzar l’economia, la Ponència fa una proposta de justícia fiscal i aposta per la implantació d’una renda bàsica universal. Així mateix s’incideix en la necessitat de la regulació dels preus del lloguer i l’increment del parc d’habitatge públic, la fixació d’un salari màxim que s’establisca d’acord amb el salari mínim, avançar l’edat de jubilació o instaurar una prestació pública de pagament únic quan es complixen 25 anys per combatre desigualtats, entre altres propostes.

El Congrés també ha aprovat per unanimitat una resolució amb que s’ha volgut reafirmar el suport a Mónica Oltra, “referent indiscutible d’Iniciativa i de Compromís, que ha simbolitzat i simbolitza les polítiques de transformació que s’estan impulsant des de fa 6 anys i que seguirem impulsant. Mónica Oltra representa la concepció de la política com l’instrument més noble de defensa dels drets, esperances i anhels de la majoria de les ciutadanes i ciutadans i per això este Congrés aposta decididament per continuar avançant en esta línia”.

En la intervenció dels nous portaveus amb que s’ha conclòs el Congrés, Aitana Mas ha assenyalat que “cal propiciar un canvi en favor de la igualtat. I no només parle de la igualtat entesa com la lluita contra la discriminació de gènere o contra la lluita masclista. La incertesa que regna en estos moments és una font generadora de pobresa i, per tant, generadora de desigualtat. Hem de propiciar la igualtat en l’àmbit laboral, en l’educatiu, o fins i tot amb el canvi climàtic”. 

Per la seua banda Alberto Ibáñez ha fet un repàs a la seua trajectòria des que començà a militar en “un partit molt menut, atret pels discursos de Mónica Oltra”. I ha volgut destacar “l’orgull que sent de com els homes i dones que militen a Iniciativa-Compromís es deixen ara la pell en les institucions en favor de la gent senzilla, treballant pel bé comú”.