via-catalana-2014-1

Hui és 9 de Novembre. Segons passaven els últims dies el procés pel dret a decidir semblava que anava perdent la seua definició. Després d’anys a on la pregunta era només si la consulta arribaria o no, hem viscut un debat on hem passat de consulta a procés participatiu o mobilització.
Amb el debat merament jurídic sobre l’existència o no del dret a decidir s’amagava, una vegada més, que a una democràcia no deuen haver coses que els ciutadans no podem decidir. On certes coses no es poden decidir per por de la democràcia directa, és que la democràcia representativa sap que ha perdut el seu paper o més aviat que s’ha atribuït un que no li correspon. De fet, hi han molts exemples de democràcies participatives a on es produeixen processos de democràcia directa.
Però el procés no només no acabarà sinó que tot just comença. De moment, tindrem les primeres conclusions. Aclariran posicionaments ciutadans fora de l’enfrontament entre les elits de Madrid i Barcelona que han volgut apropiar-se la voluntat ciutadana. Uns negant la possibilitat de participació i altres volent controlar i atribuir-se la voluntat d’expressió ciutadana. I també de pas, restringint només a aquest procés la democràcia directa.
Mentre passava i passa tot això, les seues societats, o millor dit una part d’elles, s’han anat fent conscients de la necessitat d’impulsar un nou temps basat en la transparència i la participació col.lectiva.
Sorgeix a Barcelona el moviment Guanyem a Barcelona. I seguint la idea, sorgeix Ganemos a Madrid i processos semblants a tot l’Estat. Comparteixen esperit, s’admiren, creixen i conviuen. I a la fi entenen millor les expectatives i els anhels propis de cadascú.
I es que per a funcionar col.lectivament cal sumar. No integrar a altres a la veritat pròpia, sinó sumar les veritats de cada grup per obtindre respostes adaptades a la societat multicultural a la que hauran de dirigir les seues decisions.
Una vegada més, les societats donen exemple de que la convivència en la diversitat es possible. Allò que les elits mai faran perquè suposaria posar en dubte el seu poder.

Marcos Campoy. Portaveu d’Iniciativa per Castelló. Coalició Compromís.