El coportaveu de Compromís per Xilxes, Sergi Alejos, ha esbossat avui alguna de les propostes per tal de millorar la participació ciutadana al municipi i per tal d’engrescar al veïnat a participar activament en la decisió de les polítiques municipals.

Segons Alejos, “ l’actual reglament de participació, amb la figura del Consell de Participació Ciutadana, és un pas important, però pensem que és poc ambiciós i caldria obrir encara més l’ajuntament al municipi. Un Consell on sols tenen veu les associacions constituïdes i els representants polítics, i sols es reuneix ordinàriament cada mig any, pot fer moltes coses, però pensem que es pot avançar molt més, i per això, pensem que cal complementarietat en aquesta oferta; obrir el Consell a tota la població, estiga o no en associacions, i donar-li més competències i activitat”

A més, per al portaveu de Compromís “Volem una participació real i directa de qualsevol veí, que no haja de passar per cap filtre de cap òrgan controlat políticament, ni estar a expenses de la voluntat o no de l’alcalde en atendre’l, sinó que es reglamente que després de cada plenari ordinari, hi haja sempre un punt en el qual qualsevol veí o veïna puga exposar, preguntar, proposar qualsevol assumpte relacionat amb el municipi. Igualment, pensem que cal habilitar en la web municipal més mecanismes de participació i transparència, ja siga una bústia de suggeriments, o penjant en vídeo la gravació íntegra dels plenaris de l’ajuntament”.

         Alejos ha defensat altres propostes com ara establir uns pressupostos realment participatius, on el veïnat puga decidir el gros del capítol d’inversions reals de l’ajuntament, i on es puga marcar prioritats de cara a actuacions del govern municipal, més enllà de la voluntat dels membres de la corporació. Igualment, es proposa la celebració de consultes a la ciutadania en aquells assumptes polèmics o que creen confrontació al poble, i assemblees obertes on els càrrecs públics donen compte periòdicament de la situació de l’ajuntament per dins i repleguen les inquietuds de tot el veïnat. “ Volem que la gent veja que és normal participar i codecidir en el dia a dia de l’ajuntament, que sàpiguen que siguen del partit que mana o no, sempre seran escoltats, i que tindran a la seua mà tots els mecanismes possibles per estar directament connectat en la gent que governa el poble”