Aquest acte íntim s’ha celebrat este matí a les 14:00 en la placa existent al Parc Ribalta.

i s’ha llegit el següent manifest:

HOMENATGE AL LÍDER HISTÒRIC DEL MOVIMENT REPUBLICÀ FEDERAL: FRANCESC GONZÁLEZ CHERMÁ

            Hui 14 d’abril del 2016 celebrem que fa 85 anys es va proclamar la Segona República a Castelló, com també a la resta del País Valencià i de l’Estat; però a la nostra ciutat va ser per Miquel Peña a les 3’35 de la tarda del dia 14 /4/ 1931.

          Des d’Iniciativa-Compromís com a republicans convençuts; perquè creguem que el cap de l’Estat ha de ser triat democràticament pel poble, volem retre un homenatge aquell que va començar, i va ser el seu líder carismàtic, el moviment republicà federal a Castelló, el nostre benvolgut castellonenc: Francesc González Chermá.

          González Chermá després de la Revolució de 1868 formà part del Partit Republicà Democràtic Federal, era el Partit de Pi i Margall, Partit que fou vencedor de les eleccions municipals a Castelló celebrades el desembre de 1869 i que gràcies a les quals, al gener de 1869 va ser escollit, per votació popular, molt majoritària, alcalde de Castelló. Alhora també va ser diputat a Corts, en les eleccions espanyoles de 1871, abril de 1872 i agost de 1873.

          A les Corts anava amb la seua brusa castellonenca com a bon sabater, representava a les classes populars de Castelló. Ell mateixa explicava a les Corts de Madrid que sempre parlava en valencià i que era un artesà autodidacta. Però diguem-ho amb les seues pròpies paraules: 

     …Un artesà com jo, que no tinc l’honor de tenir cap títol acadèmic i que, a més, estic acostumat a parlar en públic, tot utilitzant el dialecte valencià, i que, conseqüentment, no conec de manera perfecta els tecnicismes castellans….

            De la seua figura cal ressaltar i imitar, no sols el seu valencianisme; sinó també la seua lluita radical i constant contra els poders opressors representats ací aleshores, pel Cossi, que era una organització caciquil corrupta i manipuladora de les eleccions.

Altrament, hem de dir que amb la seua lluita González Chermá defensava els interessos dels artesans, dels menestrals i, sobretot, dels jornalers, és a dir, de les classes populars. Per tant és la nostra icona a imitar per tots nosaltres, com a republicans d’esquerres i valencianistes.

Com a president castellonenc del Partit Democràtic Republicà Federal en Francesc González Chermá va ser el seu líder indiscutible, durant tot el Sexenni Democràtic( 1868-1873). Per tant, ell és el nostre avantpassat constitueix una mena de pare polític; atès que ell defensava que s’havia d’aplegar en un mateix moviment república i federalisme. Era partidari, doncs, d’una República Federal plurinacional.

          Cal recordar que de la seua tradició republicana federalista sorgiren algunes de les principals personalitats més rellevants del valencianisme d’esquerres de Castelló com ara, Gaetà Huguet i Segarra, Miquel Peña, Vicente Marco Miranda, etc., que foren, entre d’altres coses, promotors i signants de les Normes de Castelló que va normativitzar el valencià, en desembre de 1932.

Altrament, quan en el nostre document polític per a la propera Conferència del dia 23 d’Abril titulat: Govern del canvi: valencianisme plural de majoria afirma que el nou valencianisme ha de ser capaç: de portar endavant les reformes legals i constitucionals que ens permeten configurar un Estat federal/confedera, on les decisions que ens afecten es prenguem lliurement…”estem demanant allò que ja lluitava González Chermá, una República Federal, si bé nosaltres hi afegiríem que volem que l’Estat federal contempli, a més a més, el dret a l’autodeterminació dels distints pobles del territori de l’Estat, entre ells el nostre benvolgut País Valencià.

 Lluitem, doncs, fem que els patiments i les lluites dels nostres avantpassats, – cal recordar que González Chermá fou condemnat a mort, encara que després va ser amnistiat- no siguen estèrils i que el nostre homenatjat visqui per sempre més en la nostra memòria.

Visca El País Valencià: lliure, socialista, verd i republicà en un estat Confederal i en una Europa dels pobles confederal……!!!!!!